Cytrusy w diecie dziecka

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Wszyscy wiemy, że owoce są jednymi z najzdrowszych produktów dla nas i naszych dzieci, po jakie możemy sięgnąć. Często zdarza się tak, że łatwiej nam namówić naszego maluch na zjedzenie owocu niż obiadu. Soczyste, pachnące i słodkie owoce kuszą dzieci kolorem i smakiem.

Owoce zawierają mnóstwo witamin, zwłaszcza witaminę C, którą w dużych ilościach znajdziemy w owocach cytrusowych takich jak mandarynki, pomarańcze, limonki czy grejpfruty. Dodatkowo owoce te są łatwo dostępne i możemy je dostać praktycznie przez cały rok. Ale czy cytrusy powinny trafić do diety dziecka od razu? Raczej tak, jeśli nasz pediatra nie doradzi inaczej, cytrusy możemy próbować podać naszemu dziecku po 6 miesiącu życia, w momencie rozszerzana diety. Jednak należy tu zaznaczyć, iż większość specjalistów rekomenduje aby oswajanie malucha z nowymi produktami zaczynać od lokalnych owoców sezonowych. Około 8 miesiąca życia możemy podawać owoce egzotyczne (banan, mango), a dopiero w następnej kolejność owoce cytrusowe w okolicach pierwszych urodzin naszego maluszka, są one bowiem częstym alergenem pokarmowym i niektóre dzieci mogą mieć reakcję alergiczną po ich spożyciu, w postaci biegunki czy bólu brzucha.

Przyjrzyjmy się zatem korzyścią jakie płyną z wprowadzenia owoców cytrusowych do diety naszych dzieci:

  1. Dzieci uwielbiają owoce cytrusowe nie tylko ze względu na ich słodki smak ale również dlatego, że łatwo je chwycić rączkami i łatwo także je żuć, ponieważ są miękkie.
  2. Owoce są zdrowsze niż sok owocowy ponieważ mimo tego, że w soku znajdziemy i witaminy i minerały ale inne składniki takie jak błonnik, już niekoniecznie.
  3. Cytrusy to ogromne źródło witaminy C, która wzmacnia odporność naszych dzieci. Najwięcej znajdziemy jej w pomarańczach. A dodatkowo witamina C jest rozpuszczalna w wodzie więc nie musimy się martwić, że dzieci spożyją jej za dużo.
  4. Cytrusy, zwłaszcza świeże, zaspokajają potrzebę zjedzenia czegoś słodkiego i są zdrowym zamiennikiem słodyczy.
  5. Owoce cytrusowe nie podnoszą poziomu cukru we krwi.
  6. Owoce cytrusowe są także bogatym źródłem błonnika, który zapobiega problemom trawiennym.
  7. Potas, magnez, fosfor, wapń oraz inne minerały zawarte w cytrusach to kolejny argument za tym, aby sięgnąć po tą grupę owoców.
  8. Owoce cytrusowe są ważnym źródłem nawodnienia, co bywa bezcenne w momencie kiedy nasze dzieci spożywają zbyt mało płynów lub nie lubią pić wody.

Zachęcajmy nasze dzieci do spożywania świeżych owoców, namawiajmy je do sięgania po nie w ramach przekąski lub drugiego śniadania. Owoce to zawsze dobry wybór.