Grzyby są aromatyczne, mają ciekawą teksturę i smak, ale czy są ciekawym i co najważniejsze, zdrowym składnikiem dań dla naszych dzieci?
Rozszerzanie diety zaczynamy około 6 miesiąca życia naszego dziecka, ale czy od razu możemy wprowadzi do diety malucha grzyby? To zależy. Zależy od tego o jakich grzybach mówimy. Grzyby hodowlane możemy dość szybko wprowadzić do diety dziecka, grzyby leśne wprowadzamy między 10 a 12 rokiem życia.
Zdania ekspertów co do podawania dzieciom grzybów są podzielone. Jedni uważają że kiedy dziecko osiągnie pierwszy rok życia, możemy wprowadzić do ich diety pieczarki czy boczniaki. Część ekspertów zachęca, aby grzyby hodowlane wprowadzać po 4, a nawet 7 roku życia. Jeśli zdecydujemy się wprowadzić do diety dziecka np. pieczarki, należy pamiętać, że zasada jest zawsze taka, że nie mogą to być surowe produkty. Gotujemy pieczarki, pamiętając, że mogą one zawierać agarytynę, naturalnie występującą toksynę, którą można wyeliminować przez gotowanie, chłodzenie i zamrażanie.
Wielu rodziców obawia się wprowadzić do diety swoich dzieci grzyby. Mają gdzieś z tyłu głowy wszystkie te historie, gdzie zatrucie grzybami, zwłaszcza w przypadku dzieci, prowadziło do tragicznych skutków. Takiej obawy nie powinniśmy mieć jeśli podamy dziecku hodowlane grzyby. One nie są trujące. Jednak większość z nas po porostu boi się podać swoim dzieciom grzyby. Są one ciężkostrawne, mimo, że składają się głownie z wody, to ich składnikiem jest także chityna – wielocukier, którego nie trawi ludzki żołądek. Nasz dorosły układ pokarmowy po grzybach może dawać o sobie znać, w postaci bólu brzucha, uczucia ciężkości, wzdęć czy biegunki a układ pokarmowy dziecka jest o wiele bardziej delikatny i te objawy mogą być nasilone. Czy więc powinniśmy zrezygnować z grzybów w diecie naszego dziecka całkowicie? Niezupełnie. Bezpiecznie jest jednak zaczekać, aż nasz maluch stanie się kilkulatkiem.
A czy w takim razie potrzebujemy grzybów w diecie my i nasze dzieci?
Otóż okazuje się, że lista korzyści płynących z diety w której są grzyby, nie jest taka krótka. Grzyby jadalne zawierają sporo substancji korzystnych dla naszych organizmów. Zawierają witaminy z grupy B. Zwłaszcza B1, B2, B3 czy B6. Grzyby są także bogate w witaminę C i jak się okazuje to również doskonałe źródło witaminy D. W tych z pozoru składających się głównie z wody produktów znajdziemy niezbędne składniki odżywcze tj: fosfor, potas, żelazo, selen, białko czy błonnik. Dodatkowo błonnik w grzybach jest nierozpuszczalny, dzięki czemu pomaga karmić pożyteczne bakterie znajdujące się w naszych jelitach, a sprzyja ogólnemu zdrowiu układu pokarmowego.
To że grzybami można się zatruć wiedzą już chyba wszyscy. Należy jednak pamiętać o jeszcze jednej ważnej rzeczy, mianowicie grzyby mogą wywoływać alergie. Zdarza się to rzadko, ale jednak zdarza. Tak więc jeśli wprowadzamy jakikolwiek nowy produkt do diety, należy obserwować reakcje organizmu i wprowadzać go zaczynając od niewielkich ilości.